Grand Central Bakeries

    Asked by Grand Central Bakery to help uplift the bakery’s brand with a warm and welcoming space, MWA first designed tenant improvements for a bakery in Portland’s Woodstock neighborhood. After the success of that bakery, this local business called on MWA to explore their brand through the design of a bakery in the Cedar Mill neighborhood which sets a new standard for their future retail spaces.

    Project Contact
    Diana Moosman, AIA, LEED AP
    Woodstock neighborhood bakery exterior

    Woodstock Bakery was a major tenant improvement that entailed fully remodeling the interior of an old commercial structure on SE Woodstock Avenue.

    Working closely with the owner and contractor to execute crafted details, MWA was able to help uplift the bakery’s brand. New interiors are fresh and bright while remaining welcoming and warm. The exterior, with its new bright color and signage, helps increase the bakery’s exposure along this neighborhood commercial corridor.

    Woodstock bakery view to counter and seating
    Customer seating at the Woodstock bakery

    Cedar Mill Bakery adaptive re-use renovation involved the full renovation of a former convenience store into a vibrant new neighborhood bakery storefront that has re-activated a lively commercial corner.

    Customer service counter at the Cedar Mill bakery

    The design of Cedar Mill employed strong simple moves to showcase the beauty of the baked goods. A fresh bright interior uses authentic materials – wood, concrete and tile – in large swaths to create this simplicity. New storefront windows present a welcoming façade which create strong connections to the outside and the neighborhood. Salvaged fir beams were milled for all the floating shelves and café tables and counters and create modern but warm and comfortable spaces for staff and customers.